5. ULUSLARARASI KÜLTÜR MIRASI ÇALIŞTAYI “Risk Altında Kültür Mirası”

İlk kez 2017’de sahip olduğu farklı dönemlerden eşsiz kültür mirası ile “Edirne’nin geleceğin mimarları için bir açıkhava amfisi” olduğunu söyleyerek başladığımız çalıştayın beşincisi bu yıl 09 – 16 Ekim 2023 tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleştirilecektir.

 

Tüm Dünya’da giderek sayısı ve şiddetinde artış görülen doğa kaynaklı afetler, iklim değişikliği etkileri, yangın, vandalizm, ihmal, terk, çatışma, savaş ve diğer insan kaynaklı olaylara bağlı olarak kültürel mirasın riskleri her geçen gün artmaktadır. İnsanlığın ortak hafızasını ve kültürünü gelecek nesillere aktaran kültürel miras kaybedildiği zaman geri dönüşü yoktur. Bu nedenle kültürel mirasın riskleri önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır. Bu çalıştayın amacı meslek hayatlarında kültürel mirasla doğrudan veya dolaylı olarak temas edecek geleceğin mimarlarında kültürel mirası koruma ve geleceğe aktarma konusunda farkındalık oluşturmaktır.

 

Çalıştay kapsamında teknik geziler, kültürel miras ve risk konularında uzman akademisyenlerin seminerleri ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Kazanım Hedefleri
 Edirne’nin kültürel mirasını tanıtmak
 Kültürel mirasın risklerini anlamak
 Risk yönetiminin kayıpları önlemede öneminin anlaşılması
 Sonuç ürünler üzerinden farkındalık yaratmak
 Fakülte öğretim elemanları ve öğrencileri arasındaki etkileşimi ve işbirliğini artırmak
 Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve İç Mimarlık öğrencilerinde kültürel miras koruma farkındalığı oluşturmak.

 

Çalıştayın son günü olan 16 Ekim 2023 tarihinde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında sergi açılışı gerçekleştirilecek ve katılım belgesi töreni ile çalıştay son bulacaktır.

Bu içerik 02.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 327 kez okundu.